Vibeke B, Bitcoin

Om Bitcoin-skattejagten BTC II af Vibeke Bertelsen


Som en del af udstillingen TECHTONIC inviterer DIAS og kunstner Vibeke Bertelsen til en anderledes skattejagt, der gør rejsen til en oplevelse. Kunstneren har ’begravet’ en mængde Bitcoins i metrosystemet og på CBS, der har bygninger flere steder på metrolinjerne, men det er publikum der, sammen eller individuelt, skal finde de dele, værket består af. Gemt i værket er en gåde, der skal løses –  den der løser gåden først har mulighed for at indløse en lille skat af Bitcoins.

 

Værket har en konkret værdi, der er bundet op på prisen på Bitcoins. Men hvad sker der, når skatten er fundet og bitcoins'ene er fjernet? Har Vibeke Bertelsens kunstværk så stadig en værdi? Nogle påstår, at folk bliver snydt, når de køber Bitcoins som en investering, fordi det, de køber, er skabt ud af den blå luft. Men selv med håndgribelige varer er der et element af tilfældighed involveret. Hvorfor er det for eksempel blevet sådan, at netop guld har en særlig stor værdi i forhold til andre sjældne metaller?  På denne måde rejser skattejagten en række spørgsmål om, hvad værdi er den enkelte, hvordan værdi konstrueres, og hvordan vores forståelse af værdi har ændret sig fra fysisk til abstrakt form i takt med den digitale udvikling.  

 

 

Hvordan fungerer skattejagten?

Vibeke Bertelsens værk er et virtuelt kunsttryk, der er skabet som en collage af en stor mængde billeder. Hvert billede repræsenterer et ord. Der er 12 særlige ord, og så snart en person har gættet dem, vil hun kunne få adgang til bitcoin-pungen, hvor pengene opbevares. 
Man gør det ved at indtaste de 12 ord i den rigtige rækkefølge i app-en, der hedder Electrum. Skattejægerne må selv finde ud af, hvilket ord, der hører til hvilket billede.
Når en person har fået adgang til skatten, kan vedkommende flytte pengene til sin egen pung og har dermed vundet skatten.

 

Pt har skatten en værdi af ca. 1000 kr.

 

 

--Detail w b-logo 2160p.png
 
BITCOIN SPOR NR 1

BITCOIN SPOR NR 1

BITCOIN SPOR NR. 2

BITCOIN SPOR NR. 2