YETI-TV a bouquet of pixels

Fred Sapey-Triomphe,  YETI TV , 2016

Fred Sapey-Triomphe, YETI TV , 2016

YETI-TV – a bouquet of pixels

Fra den 28.01 – 28.03.16
Fred Sapey-Triomphe
 

Når lysende bordtennisbolde skaber billeder – DIAS præsenterer international lyskunst på Vallensbæk Station

Når DIAS den 28. januar blænder op for udstillingen YETI TV – a bouquet of pixels vil Vallensbæk Station blive badet i billeder og farvet lys. Den franske kunstner Fred Sapey-Triomphe har skabt en spektakulær og stedsspecifik total-installation, der forener fantastiske lyseffekter med levende billeder.

Billeder er prikker

Vi tænker nok ikke over det til dagligt. Men vores digitale billeder er skabt af tusinder farvede prikker. Sådan var det med de gamle billedrørs-tv, og sådan er det med fladskærme. Det er dette tekniske faktum, som er afsættet for Fred Sapey-Triomphes enestående installation.

En lyslevende bordtennisbold

Til DIAS har kunstneren skabt en række imponerende skærme ved at spole teknologien tilbage. I modsætning til vores forkærlighed for høj billedopløsning og dermed knivskarpe billeder så går Fred Sapey-Triomphe en anden vej: hans skærme er ultra low-res. Hans skærme er udpræget grovkornede og er ikke skabt high-tech elementer. Skærmene består ganske enkelt af LED-oplyste bordtennisbolde. Boldene er altså de farvede prikker, der tilsammen skaber de levende billeder.

Imponerende farveeksplosioner

Et særligt træk ved DIAS er mødet mellem den digitale kunst og det liv, som leves på stationen. MedYETI TV vil publikum i den mørke tid af året kunne opleve uventede og betagende farveeksplosioner. Men kunstprojektet er ikke kun smukt og visuelt stærkt, det skaber også en umiddelbar mulighed for at forstå det digitale billedes prik-opbygning.

De lysende bordtennisbolde-skærme kan ses som en parodi på vores hunger efter high-res, men de er samtidigt et kunstnerisk valg, som giver en spændingsfyldt og visuelt imponerende dobbelthed: Vi ser et ocean af farvede bolde, men kan samtidig uden besvær stykke farverne sammen og opleve de levende billeder, som ruller hen over skærmene.

Oplevelsen er i højsædet på denne DIAS udstilling – og ydermere kan man være med til at præge værket. Som publikum man være med til at skifte mellem forskellige typer af levende TV-billeder.

Fred Sapey-Triomphe bor og arbejder i Paris, og er uddannet på Ecole Nationale des Beaux-Arts i Paris og Ecole Boulle. Han har mange udstillinger bag sig bl.a. på Centre Pompidou-Metz og i flere forskellige sammenhænge i det offentlige byrum.